Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Recepty, Omáčky

Suroviny

Párková omáčka:
4 nožky párků
80 g máslové jíšky
vývar z masoxu
40 g sádla
1 cibule
80 g kořenové zeleniny
4 lžíce smetany
sůl
pepř
mouka
Pažitková omáčka rychlá:
200 ml mléka
4 lžíce smetany
15 g mouky
10 g pažitky
5 g másla
sůl
Pikantní rybí omáčka z tresky:
300 g tresky
50 g másla
60 g hladké mouky
olej
150 g kořenové zeleniny
1 cibule
4 lžíce smetany
vývar z rybí kostky
sůl, pepř a cukr
citrónová šťáva
Rajčatová omáčka se smetanou:
50 g másla
50 g hladké mouky
cibule
1/2 l vývaru z drůbeže
500 g rajčat nebo konzerva rajčatového protlaku
celý pepř, nové koření a bobkový list
tymián
cukr, ocet a sůl
kelímek smetany
Rychlá rajská omáčka:
0,5 l suga (nebo rajčata v plechu)
1 cibule
sůl a pepř
50 g bylinkového másla
2 lžíce červeného vína
cukr podle chuti
chilli
1 lžíce strouhané citrónové kůry

Postup přípravy receptu

  1. Párková omáčka: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme zeleninový základ, povaříme, propasírujeme přes sítko, přidáme párky pokrájené na malé kostičky nebo slabá kolečka, mírně povaříme, dochutíme kořením, zjemníme smetanou s rozkvedlanou moukou (nemusí být). Podáváme samostatně třeba s houskovým knedlíkem.

  2. Pažitková omáčka rychlá: Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do vařícího mléka a necháme povařit. Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní sekanou zelenou pažitku a máslo. Do hotové omáčky můžeme přidat vejce vařená na hniličku nebo ztracená. Omáčku pak můžeme podávat bez masa s houskovým knedlíkem nebo s bramborami.

  3. Pikantní rybí omáčka z tresky: Postrouhanou kořenovou zeleninu a posekanou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zbytkem vývaru, přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme doměkka. Na závěr přimícháme zeleninovou směs a smetanu, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, dobře prohřejeme. Podáváme samostatně s houskovým knedlíkem.

  4. Rajčatová omáčka se smetanou: Na másle zpěníme dobře posekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme jí studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená rajčata a rozvaříme je (nebo vmícháme protlak). Propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu, ochutíme cukrem a octem a již nevaříme.

  5. Rychlá rajská omáčka: Na rozpuštěné bylinkové máslo vložíme posekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a sugem, přidáme citrónovou kůru, špetku cukru a 10 minut při mírné teplotě povaříme. Pikantně ochutíme pepřem a chilli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!