Omáčka z pečené dýně + jáhlové knedlíčky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Omáčka:
1 cibule
1 špagetová dýně
olivový olej
ovesná smetana
sůl
pepř
drcený kmín
Knedlíčky:
1 hrnek jáhel
sůl
rýžová mouka
vajíčko

Postup přípravy receptu

  1. Troubu nahřejeme na 200 st. C, dýni rozkrojíme, uděláme několik zářezů nožem, pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme, pečeme do změknutí. Na omáčku jde použít jakákoliv dýně, ale podle mne je nejlepší žlutá dýně špagetová, následně máslová a pak Hokaido. Jakmile je dýně měkká a začíná zlátnout, vyndáme ji z trouby a dužinu použijeme do omáčky.

  2. V kastrolu lehce osmahneme cibuli (nesmí být tmavá, spíš jen nechat zesklovatět, změknout), přidáme dužinu z pečené dýně, horkou vodu a rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, sůl, pepř a kmín, povaříme a odstavíme. Používám ovesnou smetanu Oatly, ale komu nevadí mléko, může použít smetanu klasickou. Jako přílohu podáváme jáhlové knedlíčky (viz níže) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

  3. Knedlíčky: uvaříme jáhly - 1 hrnek jáhel na 2,5 hrnku vody, lehce osolíme, vyvaříme vodu a necháme ještě chvíli pod pokličkou propařit. Necháme jáhly trochu vychladnout, přidáme vajíčko a rýžovou mouku (cca 3 - 4 PL, záleží na rozvařenosti jáhel) tak, aby vzniklo husté těsto, tvarujeme ručně kuličky nebo dvěma polévkovými lžícemi noky, které vaříme v osolené horké vodě dokud nevyplavou na povrch.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!