Omáčka Madeira
Recepty, OmáčkyPostup Omáčka Madeira
Postup přípravy receptu
-
Polovinu másla nakrájíme na kostičky a necháme v lednici.
Na další polovině másla necháme zesklovatět nadrobno krájenou šalotku, přidáme nadrobno krájené žampiony a chvilku restujeme.
Pak přidáme víno a redukujeme na třetinu.
Přilijeme vývar a na mírném ohni povaříme. Omáčku přecedíme, znovu uvedeme k varu, stáhneme z plotny, osolíme, opepříme a postupně vmícháme máslo z lednice: do omáčky dáme kostičku másla, mícháme a teprve až se máslo rozpustí a vmíchá do omáčky tak přidáme další kostičku, atd. atd. Poznámka: Tento rcp je jeden z mnoha možných provedení. Když dojde demi glace z mrazáku, použiji masox. Když dojde Madeira, použiji Marsala, shery nebo portské.