Omáčka Madeira

Recepty, Omáčky

Suroviny

50 g máslo
50 g šalotky
50 g žampiony
150 ml víno Madeira
150 ml demi glace
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu másla nakrájíme na kostičky a necháme v lednici.

  2. Na další polovině másla necháme zesklovatět nadrobno krájenou šalotku, přidáme nadrobno krájené žampiony a chvilku restujeme.

  3. Pak přidáme víno a redukujeme na třetinu.

  4. Přilijeme vývar a na mírném ohni povaříme. Omáčku přecedíme, znovu uvedeme k varu, stáhneme z plotny, osolíme, opepříme a postupně vmícháme máslo z lednice: do omáčky dáme kostičku másla, mícháme a teprve až se máslo rozpustí a vmíchá do omáčky tak přidáme další kostičku, atd. atd. Poznámka: Tento rcp je jeden z mnoha možných provedení. Když dojde demi glace z mrazáku, použiji masox. Když dojde Madeira, použiji Marsala, shery nebo portské.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!