Okurková omáčka ze salátových okurek a petrželky

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 a půl větší salátové okurky
2 cherry rajčátka
hrst petrželky kudrnky
60 g másla
1 šalotka
sůl, pepř
1-2 KL kremžské hořčice
pár kapek šťávy z citronu
600-700 ml zeleninového vývaru
hraška na zahuštění (nebo solamyl)
180 ml zakysané smetany
2 vejce uvařená natvrdo
.

Postup přípravy receptu

  1. Na másle zpěníme pokrájenou šalotku. Přidáme omytou, na kostičky pokrájenou salátovou okurku, pokrájená rajčátka a polovinu omyté petrželky. Orestujeme, přidáme hrašku, osmahneme a zalijeme vývarem. Metličkou prošleháváme omáčku tak, aby se neudělaly hrudky.

  2. Povaříme cca 20 minut. Část omáčky vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme zbytek petrželky a vlijeme do povařené omáčky. Vaříme ještě pár minut. Část podušených okurek, rajčat a petrželky odebereme z omáčky stranou.

  3. Zbylou část omáčky s okurkami, rajčaty a petrželkou rozmixujeme ponorným mixérem nahrubo. Přidáme zpět odložené povařené okurky, rajčátka a petrželku. Zlehka promícháme s rozmixovanou omáčkou. Přidáme jeden a půl lžičky kremžské nebo hrubozrnné hořčice. Zakápneme šťávou z citronu a podle chuti osolíme a opepříme.

  4. Podáváme s novým bramborem a půlkami uvařených vajec. Zdobíme petrželkou a plátky okurek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!