Odlehčené bramborové knedlíčky s houbovo-rozmarýnovou omáčkou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Na knedlíčky:
8 středně velkých, ve slupce uvařených brambor
1 vanička polotučného tvarohu
2 vejce
polohrubá mouka
dětská krupička (obojí podle potřeby)
sůl
Na omáčku:
1 hrnek sušených hříbků (nebo směsi lesních hub)
lžíce másla
1 cibule
1-2 stroužky česneku
2 lžičky hladké mouky
masový vývar nebo zeleninový vývar (nejlepší je hovězí) nebo voda
sůl
bílý pepř
sušený rozmarýn nebo čerstvý rozmarýn
2 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného vývaru nebo vody namočíme sušené houby a dáme stranou.

  2. Na knedlíčky oloupeme a na jemno nastrouháme vychladlé brambory. Do misky k nim přidáme tvaroh, vejce, sůl a po dvou hrstech mouky a krupičky. Prohněteme a podle hustoty těsta ještě přidáváme mouku i krupičku tak, abychom dostali pevnější těsto.

  3. Z vypracovaného těsta vytvoříme válečky o průměru cca 6 cm, vložíme do kráječe na knedlíky a nakrájíme na plátky. Z každého plátku uválíme v dlaních kulatý knedlíček. Tímto jednoduchým fíglem dosáhneme toho, že všechny knedlíčky budou stejně velké.

  4. Zaváříme do vroucí vody a vaříme asi 8 minut (zkusíme rozkrojením jednoho knedlíčku).

  5. Mezitím připravíme omáčku: na másle dozlatova osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rozmáčklý a na kousky nasekaný česnek, necháme zavonět a zasypeme hladkou moukou.

  6. Chvíli smažíme, přidáme houby i s vývarem (vodou), osolíme, opepříme, přidáme posekané lístečky rozmarýnu a na mírném ohni asi 15 minut pomalu a za častého míchání povaříme.

  7. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, řádně promícháme a stáhneme z ohně. Omáčku případně dochutíme a podáváme s knedlíčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!