Obří zelené pelmeně s úplně jinou náplní

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
200 g baby špenátu
2 vejce
3 PL olivový olej
špetka soli
voda
máslo na osmažení
Na náplň:
200 g Ricotty
100 g Fety nebo Balkánu
100 g sušených rajčat v oleji
1 stroužek česneku
nasekaná čestvá bazalka
sůl
pepř
Na přeliv:
česnekové máslo (viz poznámka)
slanina

Postup přípravy receptu

  1. 1. Špenát spaříme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu,nasekáme na velejemno. Z něj a dalších, výše uvedených surovin (krom másla) uhněteme těsto.

  2. Množství vody neuvádím záměrně (já použila ani ne 1dcl), záleží na tom, jak mouka bude pít a také, jak moc jste vymačkali vodu ze špenátu. Těsto by mělo být tužší a nemělo by se lepit - asi jako nudlové.

  3. Pokud je tuhé moc, přidáme vodu, pokud málo, přidáme mouku.

  4. Takto vypracovené těsto dáme na cca 1 hodinu odpočinout do lednice.

  5. Rajčata vytáhneme z oleje, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Smícháme s ricottou a fetou, prolisovaným stroužkem česneku a nasekanou bazalkou.

  6. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

  7. Těsto z lednice rozdělíme na několik částí a vyválíme tak, aby bylo co nejtenčí.

  8. Větší sklenicí vykrajujeme kolečka, která plníme připravenou náplní - doprostřed kolečka dáme necelou lžíci náplně, přehneme a okraje k sobě přitlačíme prsty.

  9. Pelmeně vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch.

  10. Vyjmeme je děrovanou naběračkou.

  11. Na pánvi rozehřejeme máslo a pelmeně smažíme dozlatova.

  12. V další pánvi nasucho opražíme nadrobno nakrájenou slaninu, když je křupavá, přidáme několik lžic česnekového másla a necháme rozpustit.

  13. Pelmeně na talíři přeléváme máslem se slaninou a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!