Obracený koláč z křížal a zakysané smetany

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 hrsti křížal
1 lžíce másla
1 lžíce hnědého cukru
ořechy
Těsto:
250 g tvarohu
2 vejce
3 lžíce hnědého cukru
špetka soli
500 ml zakysané smetany
3 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpustíme máslo, pomalu osmažíme suché křížaly (zvláční), zasypeme cukrem, necháme trošku zkaramelizovat a podlijeme jednou lžící vody. Tuto sladkou směs přesuneme do dortové formy a urovnáme na dno. Můžeme přisypat (třeba hned do pánve) ořechy.

  2. V míse metličkou prošleháme suroviny na tvarohovo-zakysankové těsto a opatrně nalijeme na připravené křížaly. Ve formě urovnáme a pečeme do zezlátnutí (asi 20-30¨minut) v troubě vyhřáté na 180 st. Těsto trochu vyskočí, při chladnutí zase sedne.

  3. Částečně vychladlý koláč uvolníme z formy a otočíme na tác. Vidličkou můžeme ovoce, které je trochu zapadlé do tvarohu, načechrat. Krájíme úplně zchladlé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!