Obložené řízky na bramborách

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500-600 g oloupaných brambor
1 tence krájená cibule
3 plátky masa na řízky: krkovice, plec, karé, kýta
100 g anglické slaniny (nebo Váhalovy...)
sůl
pepř mletý
150 g tvrdého sýru
120 g majonézy
80 g zakysané smetany
2-3 stroužky česneku
pečící papír

Postup přípravy receptu

  1. Zapékací mísu, pekáček nebo remosku vyložíme pečícím papírem. Na dno naskládáme na silnější plátky pokrájené brambory, na které rozprostřeme na tenká kolečka pokrájenou cibuli. Vše mírně osolíme a opepříme a poklademe plátky naklepaných osolených a opepřených řízků. Na ty naskládáme plátky slaniny (tu můžeme i pokrájet na menší kousky) a na vše rozetřeme směs z majolky, zakysané smetany a nastrouhaného česneku, kterou zasypeme nastrouhaným sýrem dle chuti (uzený, čedar, gouda...).

  2. Pekáček nebo zapékací mísu (případně remosku) zaklopíme a dáme péct na cca 40-45 minut do předehřáté trouby na 200 stupňů. Poté odklopíme a dopečeme jen krátce dozlatova (není nutné).

  3. Pokud chceme mít vrchní sýrovou krustu křupavou, přimícháme do strouhaného sýru před posypáním, čerstvě mletou strouhanku z necelého rohlíku či žemle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!