Novoroční zelí

Recepty, Přílohy

Suroviny

2 kg kysaného zelí
2 cibule
1-2 sklenky hrachu nebo perlové fazole
1 dámská hrst sušených hřibů
1 pánská hrst drobně pokrájené uzené slaniny
sůl
kmín
majoránka
list vavřínu (bobkový)
nové koření,
1 PL zásmažky – kdo chce, může dát jíšku

Postup přípravy receptu

  1. V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.

  2. Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.

  3. Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.

  4. Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.

  5. Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.

  6. Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.

  7. Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!