Novoroční čočka

Recepty, Luštěniny

Suroviny

400 g hnědé čočky
2 cibule
50 g baby karotky
1 stroužek česneku
2 ks bobkového listu
3 lžíce sádla
100 g anglické slaniny
3 lžíce octa
2 lžičky cukru krupice
celé nové koření
pepř
sůl
1 hrst sušených hub
1 snítka tymiánu
K podávání:
4 vejce
cibule

Postup přípravy receptu

  1. Čočku zalijte vodou a namočte ji minimálně na 2 hodiny, nejlépe ale přes noc, nebojte se dát vody více, čočka musí být opravdu ponořená, třeba i pár centimetrů pod hladinou. Vodu po uplynutí čekací lhůty osolte a uvařte ji do měkka.Houby zalijte v mističce vodou.

  2. Mezitím nakrájejte cibuli a česnek, slaninu rozdělte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte sádlo a opečte v ní cibuli, česnek i slaninu. Do směsi vhoďte i tymián, bobkové listy, můžete i celý pepř nebo nové koření.

  3. Slijte čočku, ale tak, abyste přes síto pochytali vodu z vaření. Přecezenou čočku, rozmrazenou karotku pak přidejte do pánve k cibuli, dochuťte ji solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec už jen přidejte houby a směs ještě krátce prohřejte.

  4. Zbylou cibuli nakrájejte na půl kolečka, v hlubší pánvi rozehřejte sádlo a na středně velkém plameni ji nechte zezlátnout. Už zbývá jen v další pánvičce usmažit vejce. Stačí vám k tomu trocha sádla a středě silný plamen tak, že bílek bude hotový, ale žloutek tekutý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!