Novákovic vanilkové rohlíčky

Recepty, Cukroví

Suroviny

47 dkg hladké mouky
41 dkg másla
21 dkg cukru moučka
21 dkg oříšků
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
1 žloutek
Náplň:
3 lžíce strouhaných ořechů
1 lžíce medu
1 skořicový cukr
trochu rozdrcených piškotů

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme povolit. Z mouky, másla, cukru, nastrouhaných oříšků, vanilkového cukru, rumu a žloutku vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout. Těsto rozdělíme na dva díly. Smícháme náplň, aby nám vzniklo tuhé nelepivé těstíčko.

  2. Z prvního těsta vyválíme podlouhlou placičku, hodně podsypáváme a formičkou vykrojíme 3-4 trojúhelníčky, které odložíme na kousek posypaného válku. Trojúhelník je dole široký 5,5 cm a po stranách 6,5 cm. Vyrobíme ho z kulaté formičky. Na každý trojúhelník položíme z náplně malý váleček a srolujeme, konce zakroutíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pomocí kulaté formičky ho ohneme. Takto si uděláme celé první těsto. Dáme péci asi na 15 minut do středu předehřáté trouby na 170°C dorůžova od spodní strany, na papíru ještě dojdou.

  3. Z druhého těsta vždy trochu odebereme, stejný kousek, na dlani vyválíme váleček a na plechu ohneme do tvaru rohlíčků. Můžeme také použít formičku malého rohlíčku. Odebereme vždy stejný kousek, vyválíme si v dlani váleček, který obalíme v mouce a vtiskneme do moukou vysypané formičky, opatrně vyndáme. Pečeme stejně jako první rohlíčky. Oboje obalujeme, když jsou studené v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!