Noky s kuřecím masem, se špenátem a dvěma druhy rajčátek

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

kuřecí plátek prsní nebo stehenní
půl balíčku mraženého špenátu, válečky
1 malou cibuli
4 naložené kousky sušených rajčat
10 cherry rajčátek
2 stroužky česneku
sádlo nebo olivový olej
sůl
pepř
noky
3 větší brambory velikosti sevřené pěsti
1 vejce
200 - 250 ml hrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. V hluboké pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme nasekanou cibuli a přidáme nakrájené kousky masa. Opečeme, okořeníme (používám domácí steakovou směs, ale stačí pepř a sůl). Přidáme špenátové válečky, prolisovaný česnek a sušená rajčata nakrájená na nudličky. Společně chvilku podusíme, pak přidáme cherry rajčátka nakrájená na poloviny a přidáme noky. Pokud máme mražené nebo kupované, předem je v jiné pánvi na sádle (oleji) opečeme a vmícháme do špenátové směsi.

  2. Noky: poměr brambor a mouky by měl být v množství 3:1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka (vařím v páře v mikrovlnné troubě 2x5 minut). Ještě horké brambory důkladně mačkadlem rozmačkáme, propasírujeme nebo 2 x umeleme. Zatím dáme vařit vodu. Do vlahých brambor rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a 1 hrst mouky. Promícháme, přendáme na pracovní desku a dle potřeby ještě můžeme přidat trochu mouky, část si necháme na podsypání.Pracujeme rychle, dlouhým zpracováváním těsto řídne.

  3. Těsto nesmí být řídké, ale ani tuhé, zkusíme udělat kuličku a povařit. Pokud drží tvar, můžeme vytvořit noky. Uděláme z těsta váleček silný asi jako palec a nakrájíme asi 1 cm široké kousky - můžeme je ihned vložit do vroucí osolené vody a vařit 2 minuty nebo si trochu pohrát a lehkým poválením po vidličce je dozdobit. Hotové uvařené noky můžeme zmrazit a dle potřeby je opéct nebo ohřát v páře.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!