Noky s brokolicí, nivou, šunkou a smetanou
Recepty, TěstovinySuroviny
- 1 ks brokolice (balení cca 500 g, očištěná, rozdělená na malé růžičky)
- 200 g šunky (nebo šunkového salámu, nakrájené na kostičky)
- 200 ml smetany ke šlehání (nebo na vaření)
- 150 g nivy (najemno nastrouhané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (větší)
- strouhaný sýr
- 1 balení bramborového těsta
- voda
- 1 lžíce hrubé mouky (do vody s noky)
Postup Noky s brokolicí, nivou, šunkou a smetanou
Postup přípravy receptu
-
Brokolici uvaříme asi 10 minut v páře a pak ji přendáme do misky se studenou vodou, aby si zachovala barvu.
Šunku opečeme na oleji, přidáme smetanu, nivu, česnek, osolíme a opepříme. Brokolici nakrájíme na drobné kousky, ale jen růžičky. Košťálovité konce zde nepoužívám (ale můžete jej hodit do polévky). Počkáme, až směs trochu zhoustne a podáváme.
Noky: Těsto zpracujeme dle návodu, vytvoříme 4 dlouhé válečky a odkrajujeme kolečka. Ta v ruce lehce protáhneme do délky, trochu zmáčkneme vidličkou a hodíme do osolené vroucí vody, do které jsme přidali 2 lžičky hrubé mouky. Po 5 – 7 minutách vyzkoušíme, zda už jsou noky vařené. Pokud ano, vložíme je do mísy, přidáme pár kapek oleje a promícháme. Noky přikryjeme a udržujeme v teple.
Noky na talíři přelijeme brokolicovou směsí a posypeme podle chuti sýrem. Dozdobíme dle fantazie a ihned podáváme.