Nepečený dort z jogurtu a ostružin

Recepty, Dorty

Suroviny

Spodní vrstva:
150 g ovesných vloček
30 g strouhaného kokosu
20 g semínek slunečnice
4 lžíce kokosového oleje
6 lžic rýžového sirupu
Prostřední (ostružinová) vrstva:
300 ml ostružinové marmelády
50 ml zakysané smetany
50 ml vody
4 g agaru
Nejvyšší (bílá) vrstva:
400 g bílého jogurtu
200 ml smetany
6 g agaru

Postup přípravy receptu

  1. Začneme spodní vrstvou - rozmixujeme všechny ingredience, které pak vtlačíme na dno dortové formy a umačkáme skleničkou s rovným dnem. Dáme na cca 10 - 15 minut do vyhřáté trouby (cca na 180 st.);tento krok lze vynechat, vrstva drží i bez zahřátí v troubě.

  2. Připravíme prostřední vrstvu (použila jsem domácí ostružinovou marmeládu, ale lze použít i čerstvé ostružiny s cukrem a vodou). Marmeládu smícháme s vodou a zakysanou smetanou, vmícháme agar a dále postupujeme dle návodu na sáčku (tj. jakmile se směs začne vařit, stáhneme z plotýnky), nalijeme do dortové formy a dáme do ledničky.

  3. Připravíme ingredience na poslední vrstvu (já používám Choceňský jogurt, obecně doporučuji používat jogurty husté a tučné). Přidáme smetanu a agar a začneme zahřívat. Jakmile se směs začne vařit, vyndáme dort z ledničky a opatrně nalijeme na prostřední vrstvu, doporučuji nalívat opravdu opatrně, nebo si ponechat větší časový rozestup mezi tvorbou obou vrstev, prostřední ještě není zcela tuhá, při prudkém nalití by se mohly promíchat, ovšem i to může vypadat dobře a jako záměr. Dort dáme ztuhnout do ledničky (nejlépe přes noc).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!