Nenáročný, žampionovo - zeleninový rosol

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

350 g žampionů nebo jiných hub
sůl
2 sklenky vody
30 g želatiny
1/2 balíčku propláchnutých pokrájených zelených oliv
200 g naložené zeleniny(květák, hrášek,kukuřice, cokoliv)
0,5 sklenky octa
2 čajové lžičky cukru

Postup přípravy receptu

  1. Houby (žampióny) očistíme a povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Pak vše přecedíme a necháme vychladnout.

  2. Do studené vody nasypeme želatinu, dobře promícháme a necháme asi 30 minut bobtnat. Do druhé poloviny vody (nebo nálevu ze zeleniny) přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání necháme rozpustit. Pak ji mírně zahřejeme, pozor, aby nedošlo k varu.

  3. Přidáme dle chuti ještě cukr a ocet. Roztok by měl být čirý.

  4. Na dno libovolné formy nebo misek nalijeme trochu vlažného želatinového rosolu a dáme do chladničky ihned ztuhnout.

  5. Na ztuhlou vrstvu pak navrstvíme houby a zeleninu. Zalijeme zase slabou vrstvou rosolu a opět necháme ztuhnout. Tak pokračujeme, dokud není forma plná. Rosol pak necháme dobře ztuhnout v chladničce (nemrazit!).

  6. Před podáváním ponoříme formu na pár vteřin do teplé vody, čímž si usnadníme vyklopení rosolu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!