Nenáročný, žampionovo - zeleninový rosol
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 350 g žampionů nebo jiných hub
- sůl
- 2 sklenky vody
- 30 g želatiny
- 1/2 balíčku propláchnutých pokrájených zelených oliv
- 200 g naložené zeleniny(květák, hrášek,kukuřice, cokoliv)
- 0,5 sklenky octa
- 2 čajové lžičky cukru
Postup Nenáročný, žampionovo - zeleninový rosol
Postup přípravy receptu
-
Houby (žampióny) očistíme a povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Pak vše přecedíme a necháme vychladnout.
Do studené vody nasypeme želatinu, dobře promícháme a necháme asi 30 minut bobtnat. Do druhé poloviny vody (nebo nálevu ze zeleniny) přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání necháme rozpustit. Pak ji mírně zahřejeme, pozor, aby nedošlo k varu.
Přidáme dle chuti ještě cukr a ocet. Roztok by měl být čirý.
Na dno libovolné formy nebo misek nalijeme trochu vlažného želatinového rosolu a dáme do chladničky ihned ztuhnout.
Na ztuhlou vrstvu pak navrstvíme houby a zeleninu. Zalijeme zase slabou vrstvou rosolu a opět necháme ztuhnout. Tak pokračujeme, dokud není forma plná. Rosol pak necháme dobře ztuhnout v chladničce (nemrazit!).
Před podáváním ponoříme formu na pár vteřin do teplé vody, čímž si usnadníme vyklopení rosolu.