Nejlepší pudinkáče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1/4 l mléka
20 g droždí
10 lžiček cukru
400 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
2 dl oleje
Krém:
3/4 litru mléka
6-8 lžic cukru krupice
3 vanilkové pudinky (Dr. Oetker, Pravá vanilka smetanová - přidáno k fotografiím)
trochu vanilkového aroma (Dr. Oetker 38 ml - přidáno k fotografiím)
180 g másla
Dále:
vajíčko na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek ze 4 lžiček cukru, vlažného mléka a droždí. V míse smícháme mouku, do které jsme zamíchali špetku soli, přidáme cukr, žloutky, olej a vzešlý kvásek. Těsto řádně zpracováváme, buď ručně vařečkou, nebo lépe elektrickým šlehačem s hnětacími háky tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy, je očividně hladké, řádně provzdušněné a má tvar bochánku. Poté necháme nakynout cca 1 hod, aby zdvojnásobilo objem.

  2. Než těsto nakyne, připravíme krém. Z mléka, cukru a pudinků uvaříme hustý pudink, který za občasného řádného promíchání zchladíme ve studené vodní lázni na pokojovou teplotu. Elektrickým šlehačem vyšleháme pomocí metliček máslo, které musí mít také pokojovou teplotu, (jinak má krém tendenci se srážet) a postupně do něj za stálého šlehání přidáváme po částech pudink. Na závěr zašleháme trochu vanilkového aroma (dle chuti) a dáme zatím do lednice.

  3. Troubu rozehřejeme na 200°C a začneme pracovat s těstem. Odkrajujeme z něj stejné kousky, z každého rukou vyválíme váleček (vál lehce poprášíme moukou) o průměru zhruba 1 cm (tloušťka prstu) a dlouhý přibližně 20 cm, přehneme na polovinu, čímž vzniknout dva stejně dlouhé prameny, které zapleteme (zakroutíme jako vrták) a konec zmáčkneme prsty k sobě a vsuneme dospod.

  4. Takto vzniklé pletýnky vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme nechat ještě chvíli kynout (já to nedělám), vložíme do horké trouby a pečeme 15 minut.

  5. Vychladlé rozkrojíme, na spodní část nastříkáme krém, přiklopíme vrchní částí a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!