Nejlepší čokoládový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

200 g tmavé čokolády (s aspoň 60% podílem kakaové hmoty)
20 g másla (nakrájeného na kousky + na vymazání formy)
1 lžíce instantní kávy
170 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
200 g cukru (typu muscovado)
200 g krupicového cukru
25 g tmavého kakaa (holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa)
3 vejce (středně velká)
75 ml (5 lžic) podmáslí
Na ozdobu:
čokoláda (strouhaná nebo čokoládové hoblinky)
Na polevu:
200 g tmavé čokolády (nalámané)
280 ml smetany ke šlehání
2 lžíce krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš (já jsem použil vodní lázeň).

  2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

  3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli;neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

  4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

  5. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!