Nedozrálá rajčata v čalamádě
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 díl rajčat (nedozrálých)
- 1 díl čerstvých paprik (masitých)
- 1 díl cibule
- 1 díl hlávkového zelí
- Nálev:
- 4 litry vody
- 3/4 litru octa
- 300 g cukru
- 120 g soli
- 30 ks cukerinu (umělé sladidlo)
- 15 ks nového koření
- 15 ks pepře
- 5 ks hřebíčku
- 1 lžička hořčičného semínka
Postup Nedozrálá rajčata v čalamádě
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme nálev. Svaříme vodu, přidáme ocet, cukr, sůl a koření, necháme projít varem, vypneme a pod pokličkou necháme louhovat.
Zeleninu očistíme, oloupeme a do větší mísy krájíme cibuli a rajčata na plátky, papriku na hranolky a zelí na jemné proužky.
Vše společně v míse promícháme, plníme do sklenic, zalijeme teplým a přecezeným nálevem (já necedím, koření se většinou usadí na dně), zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 90°C.
Množství nálevu vyjde přibližně na 14 sklenic o obsahu 720 ml, je to orientační počet, záleží jak velké sklenice použijete, jak moc sklenice naplníte a upěchujete zeleninu.
Množství a poměr zeleniny je možné kombinovat libovolně, podle toho co máme zrovna k dispozici nebo podle toho co máte rádi.
Použila jsem 2 hlávky zelí, 3/4 kila cibule, 6 velkých paprik a asi 30 ks nedozrálých rajčat.