Naše perníčky

Recepty, Cukroví

Suroviny

1 kg hladké mouky
40 dkg moučkového cukkru
3 lžičky sody
2 lžíce kakaa
20 dkg vlažného medu
25 dkg tekuté Hery
4 celá vejce
3 lžíce rumu
8 lžic mléka
1 lžíce perníkového koření
Na potření perníčků po vytažení z trouby:
1 celé vejce
2 lžíce mléka
Poleva na zdobení:
150 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny a ve druhé tekuté. Vše spolu spojíme a propracujeme ve vláčné těsto. Těsto dáme do igelitového sáčku do lednice na 24 hodin uležet. Druhý den vyválíme a vykrojíme různé tvary. Pečeme na plechu s pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 175°C, mírně dozlatova. Aby byly perníčky lesklé, tak je ihned po vytažení z trouby potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a necháme je zaschnout. Protože perníčky vyvalují a vykrajují vnoučata, tak jim manžel přidělal špejle na prkénko, proto jsou na výšku všechny stejné.

  2. Perníčky necháme pár dnů vydýchat a pak se ozdobí. Moučkový cukr je potřeba několikrát prosít, přidáme přes sítko bílek a citronovou šťávu a ušleháme polevu. Polevu dáme do cukrářské zdobící tužky a děti si je rády ozdobí samy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!