Nákyp s houbami a buráky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 mísa (3 l) lesních hub nakrájených na kostičky
2 ks tmavých baget (Lidl)
1,5 dl mléka
1 vrchovatá lžíce houbového koření či houbové vegety
čerstvě mletý pepř - podle chuti
4 větévky tymiánu
4 větévky dobromysli
1 svazeček nasekané petrželky
3 ks vajec
sůl
10 dkg másla
olivový olej nebo jiný do pekáče
2 hrsti slaných buráků
1 vrchovatá lžička drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Do malého množství vody nasypeme očištěné a nakrájené houby, společně s větší špetkou soli a kmínem, dáme vařit na malý plamen. Bagety nakrájíme na plátky, dáme do mísy, zalijeme mlékem. Přidáme houbové koření, pepř, nasekané lístečky bylinek. Zamícháme a položíme cca 9 dkg rozkrojeného másla na prostředek směsi.

  2. Mezitím jsou houby hotové. Slijeme houbový vývar do misky a zalijeme máslo a směs 2-3 naběračkami horkého houbového vývaru. Rozšleháme šlehačem, pak přidáme vejce a šleháme ještě 3 minuty. Nakonec smícháme s houbami a přendáme do olejem vymazaného pekáčku (velikost viz obrázek). Povrch posypeme buráky a poklademe kousíčky zbylého másla.

  3. Do rozehřáté trouby na 180°C vložíme pekáček a pečeme 35-45 minut. Nákyp chutná a voní máslem. Zbytek vývaru můžeme použít třeba do bramboračky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!