Nákyp nebo sekaná ze sojového granulátu s kroupami

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

100 g sojového granulátu od Country Life
asi 5 lžic velkých krup
1 bujonová kostka
1 lžička koření Horalka (možno nahradit zeleninovou kostkou)
1 lžička soli
1 lžíce sojové omáčky (dala jsem houbovou sojovou omáčku)
větší špetka mletého černého pepře
špetka sušených chilli vloček
2 vajíčka
asi 5 velkých listů kadeřávku (možno nahradit několika listy kapusty nebo mladého zelí apod.)
malý šálek nastrouhané a vymačkané cukety (lze nahradit tykví, patizonem nebo i kedlubnou)
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 lžička majoránky

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si svaříme v cca 1 litru vody bujonovou kostku, horalku, sůl, pepř, sojovku a chilli a vsypeme sáček sojového granulátu. Stáhneme z ohně, promícháme a necháme zakryté na kuchyňské lince do druhého dne. Kroupy si také namočíme a necháme ve vodě do druhého dne.

  2. Druhý den granulát scedíme a rukou ho lehce vymačkáme, aby v něm nebylo příliš vody. Mezitím si dáme vařit kroupy, a když jsou měkké, vložíme na kroupy kadeřávkové listy a necháme je spařit.

  3. Vychladlé kroupy scedíme a přidáme ke granulátu. Kadeřávek nasekáme na jemno a přidáme do směsi. Dále vmícháme 2 celá vejce, nastrouhanou cuketu, majoránku, utřený česnek a asi 2 lžíce mouky, podle hustoty hmoty. Můžeme samozřejmě ještě přikořenit, jak kdo má rád.

  4. Hmotu přendáme buď do srnčího hřbetu, který jsme předem vymastili a vysypali moukou nebo strouhankou, nebo jako já do zapékací misky z varného skla. Klasická šiška sekané by z toho asi nedržela, doporučuji péct ve formě.

  5. Zapékáme cca 45 minut na 200°C.

  6. Já jsem nákyp podávala s vařenými brambory, rajčatovým salátem a domácí majonézou nastavenou jogurtem.

  7. Sojový granulát jsem vařila asi potřetí v životě a v této upravě nám nákyp moc chutnal. Pokud máme čerstvé houby, můžeme přidat jemně nasekané a předem namočené. Dobrou chuť. Z uvedeného množství surovin jsem měla v zapékací míse o rozměrech cca 25 x 25 cm vrstvu silnou asi 4 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!