Mušle v trávě

Recepty, Saláty

Suroviny

1 kg čerstvých slávek
0,3 l suchého bílého vína
šťáva ze 2 citrónů
3 stroužky česneku
0,4 kg bílé ředkve
1/2 salátu lollo biondo
2 menší puky bílé čekanky
hrst nepražených nesolených arašídů
Zálivka:
2 lžičky hrubozrnné hořčice
svazek pažitky
2 lžíce černých sezamových semínek
3 lžíce oleje z nepražených sezamových semínek
vývar z mušlí
čerstvě mletý bílý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Mušle zbavte nečistot, odstraňte vousy, příliš je neproplachujte, ztratily by chuť moře. Poničené mušle vyhoďte, na otevřené poklepejte. Pokud se mušle uzavře, je v pořádku, nereaguje-li, vyhoďte ji. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.

  2. Do hluboké pánve vlijte víno a citrónovou šťávu, přihoďte česnek a přiveďte k varu. Vsypejte mušle a vařte asi 4 minuty, pánví mírně potřásejte. Odstavte.

  3. Mezitím nakrájejte čekanku na proužky, ředkev nakrouhejte na mandolíně na plátky, salát natrhejte.

  4. Mušle vyloupejte, neotevřené vyhoďte a tekutinu zredukujte a přeceďte. Česnek vyhoďte.

  5. Pažitku nasekejte a smíchejte s ostatními surovinami na zálivku. Opepřete a vydatně osolte.

  6. Zeleninu naaranžujte, přidejte mušle, zalijte zálivkou a posypte arašídy. Promíchejte a ihned podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!