Mušle alá Benelux

Recepty, Mořské plody

Suroviny

1 kg čerstvých mušlí (slávky)
2-3 větší cibule
5-6 stroužků česneku
řapíkatý celer
koření na mušle
bobkový list
1 dcl vody

Postup přípravy receptu

  1. Mušle důkladně vydrbeme kartáčkem ve studené vodě. Jde o to, že čím lépe je vydrhnete, tím lepší je pak výsledný vývar. Měly by být zavřené. Čerstvé se rády otvírají, ale stačí s ní klepnout lehce o linku a ona se zase zavře. Pokud nereaguje nebo je nějaká prasklá, je lepší ji vyhodit.

  2. Mušle dáme do většího hrnce, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na jemno nasekaný česnek (případně prolisovaný, utřený), nakrájený řapíkatý celer.

  3. Posypeme kořením na mušle, můžeme přidat bobkový list, popř. trochu opepřit.

  4. Přikryjeme poklicí a protřeseme, aby se všechno promíchalo. Znovu odkryjeme, zalijeme 1 dcl vody!!!!

  5. Opravdu jen 1 dcl stačí!!

  6. Opět přikryjeme poklicí a dáme vařit.

  7. Uvedeme do varu a vaříme zakryté cca 20 minut na mírném plameni. Voda by se neměla vyvařit.

  8. Po 20 minutách máme hotovo. Mušle se nám otevřely - pokud nějaká ne, tak jí nenásilníme, ale vyhodíme:) Podáváme s křupavou bagetkou třeba i s bylinkovým máslem.

  9. Holanďan by namáčel do majonézy, popř. majonézy smíchané s trochou hořčice. My dáváme přednost řeckému jogurtu, kam přidáme podle chuti utřený česnek, kapku olivového oleje, bazalku, lehce osolit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!