Mrkvový dort s kokosovým krémem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Korpus:
2+1/3 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
3/4 lžičky soli
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1 hrnek kvalitního ananasového džusu
1/2 hrnku oleje
3/4 hrnku (hnědého) cukru
1/2 hrnku javorového sirupu
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 hrnek makadamiových ořechů (skvěle se hodí i vlašské)
1/4 hrnku najemno nakrájeného sušeného zázvoru (např. proslazené plátky)
1 hrnek strouhaného sušeného kokosu (skvělou chuť a aroma má bio kokos)
2 hrnky najemno nastrouhané chutné mrkve
Máslový kokosový krém:
1/4 hrnku rostlinného másla (např. Alsan Bio či ViveBio) o pokojové teplotě
1/4 hrnku kokosového mléka
1 lžička vanilkového extraktu
2 hrnky cukru moučka
1 hrnek strouhaného (bio) kokosu + další kokos na ozdobu
Kešu tvarohový krém:
625 gr bílého veganského jogurtu (domácí ořechový nebo kupovaný sojový Provamel, Alpro, Sojade)
200 gr kešu ořechů natural
3 lžíce polohrubé mouky
150 gr (1 a 1/4 hrnku) cukru moučka
110 gr (1/2 hrnku) rozpuštěného vychladlého kokosového oleje (pokud neholdujete kokosové chuti, použijte deodorizovaný kokosový tuk, např. značky Naturata, k dostání v bioobchodě v Bělehradské)
citronová šťáva z půlky nebo jednoho citronu

Postup přípravy receptu

  1. Jako krém můžete použít klasický americký buttercream z původního receptu, ale já jednoznačně preferuji nakyslý, kešu-tvarohový krém, který se k mrkvovému dortu skvěle hodí. Rozhodnutí nicméně nechám na vás a uvádím oba recepty. Jak to platí u většiny dortů, i tenhle můžete udělat ve formě malých dortíčků - cupcakes.

  2. Korpus: Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno formy můžete dát pečící papír. Ve větší míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, sůl a koření. V jiné misce smíchejte ananasový džus, olej, cukr, javorový sirup a vanilku. Směs s moukou postupně vmíchávejte do tekutých ingrediencí, když máte hladké těsto, přimíchejte nasekané ořechy, zázvor, kokos a mrkev. Přelijte do formy a pečte asi hodinu. Poté udělejte test špejlí (píchněte špejli do dortu a vyjde-li bez lepkavých drobků, je hotovo), dort vyndejte z trouby a nechte vychladnout ve formě. Dort můžete rozříznout a zdobit až když je plně vychladlý.

  3. Máslový kokosový krém: Rostlinné máslo vyšlehejte šlehačem, poté přidejte kokosové mléko a vanilku a dobře zamíchejte. Postupně přisypávejte moučkový cukr a prošlehávejte šlehačem dokud krém není nadýchaný. Vmíchejte kokos, přikryjte mísu a krém nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici.

  4. Kešu tvarohový krém: Jogurt, kešu a citronovou šťávu dejte co mixéru a dobře rozmixujte. Poté přidejte ostatní ingredience a pokračujte v mixování. Když je krém úplně hladký, nechte ho vychladnout a dobře ztuhnout v lednici (ideálně déle než 3 hodiny).

  5. Dort můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu. Marcipán obarvěte oranžovou barvou, vytvarujte z něj malé mrkvičky, ostřím nože, namáčeným v kakau do nich udělejte špinavé zářezy a jako nať použijte třeba čerstvou mátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!