Mrkvový dort podle Eduarda

Recepty, Dorty

Suroviny

4 vejce
100 g cukru krystal
160 ml slunečnicového oleje
1/2 čajové lžičky skořice
170 g hladké/polohrubé mouky (může se namíchat a nebo dát jen jednu)
1 prášek do pečiva
2 hrsti vlašských ořechů
250 g jemně nastrouhané mrkve
rybízová nebo pomerančová marmeláda na promazání
250 ml smetany ke šlehání - 33%
250 g mascarpone
1-3 lžíce moučkového cukru
čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Vejce, cukr a olej vyšleháme do světlé pěny.

  2. Do vyšlehané pěny jemně vmícháme skořici, mouku, prášek do pečiva a vlašské ořechy. Jako poslední zamícháme nastrouhanou mrkev.

  3. Těsto vylijeme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-50 min. Zkoušíme špejlí, zda je těsto upečené. Po upečení necháme vychladnout.

  4. Vychladlý korpus rozřízneme uprostřed, spodní část korpusu navrchu promažeme marmeládou podle chuti.

  5. Vyšleháme smetanu do polotuha, přidáme mascarpone, 1-2 lžíce moučkového cukru a došleháme do tuha. Vyšlehanou směs natřeme na marmeládu. Část ponecháme navrch dortu.

  6. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a povrch namažeme zbytkem šlehačkové směsi.

  7. Rozpustíme čokoládu. Čokoládou polijeme celý dort a rozprostřeme do krajů.

  8. Necháme v chladu proležet do druhého dne a poté servírujeme. Když se do toho pustíte hned, nic se neděje, ale myslím, že rozležený chutná lépe.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!