Mrkvový dort (chlebíček, bábovka) s pomerančovou chutí

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
4 vejce L
320 g najemno nastrouhané mrkve
100 g najemno nastrouhaných vlašských ořechů (lze použít i lískové nebo pistáciové)
260 g hladké mouky
300-310 g tmavého třtinového cukru (tmavý dodá karamelovou chuť)
1,5 balíčku prášku do pečiva + 1 KL jedlé sody (lze vynechat)
240 ml rozpuštěného ghí (másla, rostlin. oleje)
najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
2 KL mleté skořice
2 KL vanilkového extraktu
1/2 KL soli
Krém:
2 mascarpone (500 g)
1 zakysaná smetana (hustší)
vymačkaná šťáva z poloviny pomeranče
najemno nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
cukr moučka 3 PL (nebo dle chuti)
140 g změklého másla

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte. Všechny sypké ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl) promíchejte v misce. Nejprve vyšlehejte v robotu vejce pokojové teploty, poté přisypte po částech cukr a šlehejte, dokud z toho nebude světlá hmota, která nebude stékat z metly. Za stálého šlehání pomalu přilévejte ghí a vanilkový extrakt. Pak ještě vmíchejte mouku a vypněte robota. Už ručně důkladně zapracujte ořechy, mrkev a pomerančovou kůru.

  2. Hotové těsto vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35-40 minut, zkuste špejlí, zda těsto už nelepí. Vyjměte z trouby a nechte ve formě zchladnout, poté vyklopte a přendejte na mřížku zcela vychladnout.

  3. Mezitím připravte krém. Všechny ingredience stačí důkladně umíchat ručně. Před namazáním dortu krém nechte alespoň hodinu v lednici. Po zchladnutí korpus prořízněte a namažte krémem. Přiklopte horní částí a pomažte svrchu i z boků. Je dobré potřít nejprve slabší vrstvou, nechat opět ztuhnout v lednici a pak potřít zbytkem krému. Ozdobte třeba posekanými ořechy. Nechte uležet v lednici, nejlépe přes noc, ale stačí i dvě hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!