Mrkváky - mrkvové bochánky (buchty)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky (nebo směs hladké a polohrubé)
- cca 250 ml mléka
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkového cukru
- 30 g droždí
- 80 g másla - rozpuštěného
- 2 špetky soli
- lžička citronové kůry
- Náplň:
- 500 g mrkve - hrubě strouhané
- 1 vanilkový cukr
- cukr krupice, dle sladkosti mrkve
- šťáva a kůra z 1 citronu
- skořice - mletá
- Dále:
- 5 lžic rumu
- 3 lžíce másla
- moučkový cukr
Postup Mrkváky - mrkvové bochánky (buchty)
Postup přípravy receptu
-
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažného mléka. Trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi 45 minut.
Pak znovu těsto propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme vychladlou mrkvovou náplní, pevně uzavřeme, spojem pokládáme na vymaštěný plech a necháme ještě krátce nakynout. Počet kusů záleží na velikosti bochánků.
Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.
Mrkvová náplň: Půl kilogramu nastrouhané mrkve podusíme pod poklicí doměkka se lžící másla, lžičkou skořice, šťávou a kůrou (jen žlutá část!) z jednoho citronu, vanilkovým a krupicovým cukrem. Dle potřeby můžeme trošku podlít vodou. K dušené mrkvi můžeme přidat hrst v rumu máčených rozinek nebo brusinek nebo jedno velké nastrouhané jablko.
Podáváme jako sladký hlavní chod, svačinu nebo ke kávě a čaji.