Mrkev dušená na slanině

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

4 větší mrkve
50 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička krystalového cukru
mražený hrášek
kečup jemně pálivý
pepř
sůl
hladká mouka
trocha šťávy z citronu
zelená petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev nakrájíme na kolečka, slaninu a cibuli na kostičky, česnek na plátky.

  2. Na rozpuštěné slanině osmažíme cibuku a česnek, přidáme mrkev. Chvíli opékáme. Voňavé a zezlátlé ingredience zasypeme lžičkou krystalového cukru a cca 1 minutu karamelizujeme. Pak vše podlejeme trochou vody, osolíme, opepříme a společně dusíme. Dusíme tak dlouho, jak máme rádi mrkev měkkou. Někdo radši na skus, jiný na konzistenci ála matlapatla.

  3. Těsně před dodušením přidáme mražený hrášek v množství dle vlastního uvážení. Vše zasypeme lžičkou hladké mouky, rozmícháme a necháme chvíli probublat.

  4. Nakonec vmícháme 1 - 2 lžice jemně pálivého kečupu, zakapeme trochou šťávy z citronu (nebo octem) a posypeme drobně pokrájenou petrželkou. S brambory a dušeným vepřovým či skopovým chutná skvěle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!