Mřížkový smetanový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
1/2 kostky másla
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
4 PL kysané smetany
špetka soli
Náplň:
1 hrnek povidel
2 lžíce strouhaného perníku

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto. Použila jsem k tomu pekárnu na program těstoviny. rozfělíme na 2/3 a 1/3, z většího dílu vyválíme kruh, který přeneseme do koláčové formy, vytřené nebo vystříkané olejem. Formu těstem vyplníme, prsty vytlačíme pod okraje.

  2. Naneseme povidla rozmíchaná se strouhaným perníkem, mám pečená domácí povidla, ta jsem už ničím nedochucovala, ale klidně podle chuti nebo hustoty je možné přidat koření nebo rum!

  3. Ze zbylé 1/3 těsta znovu vyválíme plát, nakrájíme na tenké proužky a na povidla naskládáme do mřížky.

  4. Upravíme okraje a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C (podle vlastní trouby přizpůsobíme !) cca 40 min.Koláček by měl být pěkně růžový. Pocukrujeme a krájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!