Mřížkový koláč s tvarohem a jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g studeného másla
špetka soli
1 vejce
1 lžíce kysané smetany nebo rumu
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce
1 kelímek kysané smetany (200-250 ml)
cukr podle chuti
trochu rumu
citronová kůra
Jablková náplň:
2 velká jablka
cukr
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce vanilkového pudinku v prášku
vajíčko na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme jablkovou náplň, aby vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou. Dáme do kastrůlku, přidáme cukr, skořici a malinko zalijeme vodou a podusíme. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka.

  2. Těsto: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum. Vše dobře propracujeme na hladké těsto a zabalíme do folie a necháme 30 minut v lednici odpočinout. Třetinu těsta necháme na mřížku. Koláčovou formu o průměru 28 cm vytřeme máslem. Těsto vyválíme do kruhu tak, aby byl větší než forma. Formu vyložíme těstem, namačkáme do stran a výše okrajů, přes okraj těsto přehneme a o okraj seřízneme. Celé dno koláče propícháme vidličkou a vyložíme tvarohovou náplní, na ni rozložíme jablkovou náplň a po obvodu koláče dáme tenký váleček a z dalších válečků z těsta, které jsme odložili stranou, uděláme mřížku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 45 minut podle typu trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!