Mřížkový koláč s jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
250 g tvarohu
250 g másla
Náplň:
2 kg jablek
75-100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
125 g rozinek
kondenzované mléko na pomazání

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, sůl, tvaroh a na kousky nakrájené máslo. Přísady zpracujeme ručním hnětačem nejprve při nižší rychlosti, pak rychlost zvýšíme. Nakonec vše uhněteme do hladkého těsta na vále. Pokud by těsto bylo příliš měkké, přidáme ještě trochu mouky a pak dáme odpočinout na hodinu do ledničky.

  2. Na náplň oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Pak je za stálého míchání podusíme doměkka s cukrem a vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Přidáme rozinky.

  3. Zhruba dvě třetiny těsta rozválíme na vymaštěném plechu (38 x 28 cm) a navrch rozmístíme rovnoměrně jablečnou hmotu.

  4. Zbylé těsto rozválíme na tenkou placku a nakrájíme na proužky široké asi 1 cm. Proužky položíme do mřížky na jablka, potřeme kondenzovaným mlékem a v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C, plynový sporák stupeň 4) pečeme asi 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!