Moravský vrabec se zelím

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1/2 kg masa - vepřové plecko
1 silnější plátek bůčku
trochu sádla na opečení (ne moc, maso je již dost mastné)
2 větší cibule - nakrájené nadrobno
5 stroužků česneku - prolisovaného
1 lžička kmínu (dáme více či méně dle vlastní chuti)
špetka soli (maso bývá samo osobě slanějšího typu, dá se přisolit později)
trochu černého mletého pepře
hladká mouka na zaprášení
1-2 hrnky vody (více dle potřeby při pečení)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na větší kousky (cca 2 x 2 cm). Dáme do mísy, osolíme, opepříme, posypeme kmínem, cibulkou a česnekem. Promícháme a necháme v lednici tak na 4-5 hodin odležet.

  2. Poté maso na zpěněném sádle spolu s cibulkou prudce ze všech stran osmahneme, přeložíme do pekáče, podlijeme vodou a dáme do předehřáté trouby (cca 200°C/390°F) péct. Během pečení podléváme maso vypečenou šťávou, případně přidáme více vody /pokud se vypařuje rychle/ a pečeme maso doměkka.

  3. Nakonec upečené maso vyndáme, šťávu zaprášíme mouku a mírně povaříme. Můžeme podávat se zelím a knedlíkem nebo jen s pečivem dle vlastní preference.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!