Moravský kváskový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Příprava startéru o celkové váze140 gramů (rozkvas 100% hydratace):
První den:
S přípravou startéru začneme den předem cca alespoň 12 hodin použijeme k tomu:
20 gramů pšeničného kvásku, nakrmíme ho 60 g pšeničné chlebové mouky a 60 g vody o pokojové teplotě.
Necháme přikryté při pokojové teplotě.
Druhý den připravíme těsto na chléb:
140 g startéru
250-260 g vody
230 g pšeničné chlebové mouky
110 g hladké mouky - nejlépe s vysokým obsahem lepku např. Ramill
40 g žitné chlebové mouky
9 g soli
Třetí den - pečení:
na glazuru použijte rozšlehaný bílek a polentu (tj. kukuřičnou mouku)

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme 140 g startéru (rozkvasu) s vodou a moukou v gramážích dle výše uvedených surovin.

  2. Necháme přikryté pracovat po dobu dvou hodin.

  3. Po dvou hodinách přimícháme 9 g soli (dávám vulkanickou).

  4. Po uplynutí dvou hodin od zadělání těsta a po přisypání soli a jejím zapracování do těsta následuje překládání těsta po cca 40 minutách. Doporučuji navlhčenýma rukama, těsto se tak nelepí. Překládáme celkem 3x.

  5. Poté, co ukončíme třetí překládání těsta, necháme je chvíli - cca 20-30 minut -přikryté pracovat a teprve potom stáčíme chléb do ošatky. Těsto zraje celkem cca 5 hodin. V ošatce dále kyne. Je možné ošatku zabalit do igelitky a nechat kynout přes noc v lednici.

  6. Další den vyjmeme z lednice, necháme při pokojové teplotě nakynout, což zpravidla trvá 2-3 hodiny, ale i více, v závislosti na teplotě v místnosti. Před samotným pečením je možné bochník potřít rozšlehaným bílkem s kukuřičnou polentou.

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě předehřáté na 250 stupňů. Na prvních 20 minut přikryjeme bochník alobalem. Poté snížíme teplotu na 220 stupňů a pečeme dalších 25-35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!