Moje mini dortíky - jahodové

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
(potřebujeme 2 pláty)
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
Krém:
250 g másla
150 g cukru
jahody rozvařené s cukrem
želatinový ztužovač
Krém II. na zdobení:
2 lžíce cukru krupice
2 hrnky mléka
1,5 balení vanilkového pudinkového prášku
1 hrnek smetany ke šlehání
1/3 hrnku vody
2 lžíce želatiny
Jahodový přeliv:
jahody
cukr
želatinový ztužovač

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabyde, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystaky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu (v tomto případě použijeme místo dortové formy plech) vyložíme na dně pečícím papírem, pokud máte olej ve sprayi, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

  5. Do formy(na plech) nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 min.

  6. Po 40 min (dobu pečení zkrátíme na cca 25-30min, na plechu je těsto nižší) zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky.

  7. Krém: Vše vyšlehat, želatinový ztužovač použít dle návodu.

  8. Krém II: Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody a pak ji na mírném ohni rozpustíme.

  9. Pudinkový prášek smícháme s cukrem a rozmícháme v 1/2 hrnku mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme mléko s pudinkem, povaříme a za občasného promíchání necháme vychladnout.

  10. Do vychladlé, mírně tuhnoucí želatiny vmícháme ušlehanou smetanu a zašleháme do vychladlého pudinku.

  11. Jahodový přeliv: jahody s cukrem povařit, na závěr přidat trochu želatinového ztužovače, ne moc, mělo by to být tekutější

  12. Pláty potřeme krémem, spojíme, můžeme potřít i džemem.

  13. Poté vykrajujeme kulatým vykrajovátkem mini dortíky, které pak jednotlivě zdobíme, nejprve krémem a poté jahodovým přelivem.

  14. Místo vykrajovátka můžeme použít malou pet lahev, kterou roztříhneme a vyrobíme si tak z ní vykrajovátko.

  15. Dortíky nemusí být kulaté, fantazii se meze nekladou, mohou být čtvercové, oválné, trojúhelníkové... Ozdobit můžete také podle svého.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!