Moje italská omáčka

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 velká cibule
olej
8-10 ks paprik
1 větší cuketa
½ velkého celeru
3 mrkve
2 rovné lžičky soli
2 polévkové lžíce cukru
1 rajský protlak
1/2 lahvičky kečupu
1 litr rajčatové šťávy (passaty)
4 lžíce sójové omáčky
trochu vegety (třeba bez glutamátu)
1/4 lžičky (může být i více) pálivé papriky
nakonec sušený česnek (asi tak 2 rovné lžičky)
špetka italského koření (nebo i provensálského koření, nebo dobromysli
škrobová moučka
několik masitých rajčat

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu dáme vrstvičku oleje, na něm zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, pak přidáme na nudličky nastrouhané mrkve i celer a pět minut dusíme. Podlijeme asi 3/4 l vody, přidáme sůl, cukr, rajský protlak i kečup, sójovou omáčku, pálivou papriku a dusíme za občasného míchání téměř doměkka.

  2. Během varu přidáme na nudličky nakrájené papriky a ještě později na malé kostičky nakrájenou nebo na hrubší nudličky nastrouhanou cuketu. Pak zahustíme škrobovou moučkou, přisypeme 1-2 lžičky sušeného česneku a špetku (podle chuti) italského koření, koření dávejte uměřeně, jeho chuť se ještě rozleží ve sklenici. Spaříme a oloupeme rajčata, vyškrabeme z nich zrníčka se šťávou (tu můžeme propasírovat přes cedník k dužině). Rajčata nakrájíme na kousky a i se šťávou přidáme do omáčky.

  3. Necháme jen velmi krátce projít varem. Podle potřeby dochutíme solí nebo vegetou. Co nejdříve naplníme do sklenic (já dávám do třetinek), zavíčkujeme a sterilujeme při 80ºC 15 min. Dříve jsem ještě dochucovalahned během varu: 1 kostka slepičího vývaru a 1 kostka šťáva k vepřovému masu, dnes už se to nedává.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!