Mleté masové kuličky v rajčatové omáčce

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Na kuličky:
1 kg mletého hovězího a vepřového masa (v poměru 1:1)
1 vejce
1,5 lžíce směsi koření s medvědím česnekem
sůl
čerstvě mletý pepř
100 g na plátky krájené pikantní kýty (příp. chilli šunky nebo jiné pikantní uzeniny s vysokým podílem masa)
Na omáčku:
1 plechovka krájených rajčat
500 g rajčatové passaty (drcená rajčata)
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžička směsi sušeného italského koření

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso smícháme s vejcem, kořením, solí, pepřem, pokrájenou kýtou a vytvoříme kuličky o průměru cca 3 cm, které naskládáme vedle sebe do zapékacího pekáčku.

  2. Na omáčku smícháme v misce všechny uvedené suroviny a přelijeme masové kuličky tak, aby byly všechny pokryté omáčkou.

  3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, pak vložíme přiklopenou zapékací nádobu a pečeme cca 45-50 minut při 175 stupních Celsia.

  4. Kdo má raději hladší omáčku, může po upečení kuličky vyndat a omáčku ještě propasírovat nebo rozmixovat tyčovým mixérem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo třeba bulgur. Ale výborné jsou i jen s plátkem čerstvého chleba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!