Mleté masové kuličky v rajčatové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na kuličky:
- 1 kg mletého hovězího a vepřového masa (v poměru 1:1)
- 1 vejce
- 1,5 lžíce směsi koření s medvědím česnekem
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 100 g na plátky krájené pikantní kýty (příp. chilli šunky nebo jiné pikantní uzeniny s vysokým podílem masa)
- Na omáčku:
- 1 plechovka krájených rajčat
- 500 g rajčatové passaty (drcená rajčata)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička směsi sušeného italského koření
Postup Mleté masové kuličky v rajčatové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso smícháme s vejcem, kořením, solí, pepřem, pokrájenou kýtou a vytvoříme kuličky o průměru cca 3 cm, které naskládáme vedle sebe do zapékacího pekáčku.
Na omáčku smícháme v misce všechny uvedené suroviny a přelijeme masové kuličky tak, aby byly všechny pokryté omáčkou.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů, pak vložíme přiklopenou zapékací nádobu a pečeme cca 45-50 minut při 175 stupních Celsia.
Kdo má raději hladší omáčku, může po upečení kuličky vyndat a omáčku ještě propasírovat nebo rozmixovat tyčovým mixérem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo třeba bulgur. Ale výborné jsou i jen s plátkem čerstvého chleba.