Minimazance s perníkovým kořením a ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
200 ml mléka
1/2 lžičky cukru
7 g aktivního sušeného droždí
500 g hladké mouky
60 g cukru
1/2 sáčku perníkového koření Vitana
1/2 lžičky soli
citronová kůra podle chuti (asi z 1/2 až 1 citronu)
2 vejce
60 g másla
sušené ovoce podle chuti (brusinky, meruňky, sultánky a mango)
silný horký čaj
rum nebo medovina na namočení ovoce
Na potření:
1 vejce
1 lžíce mléka
Na polevu:
1/2 hrnku práškového cukru
1 lžíce mléka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uvaříme klasický čaj, přidáme podle chuti rum či medovinu, a zalijeme sušené ovoce, aby se nasáklo. Necháme ho louhovat v této alkoholové lázni po celou dobu, než ho dáme do těsta. Před přidáním do těsta ovoce zcedíme a grog, ve kterém s louhovalo, můžeme vypít.

  2. Připravíme si droždí - mléko ohřejeme asi na 37 stupňů, přidáme droždí a cukr, zamícháme a necháme stát asi 10 minut, než droždi začne pěnit.

  3. Mezi tím si ve velké míse smícháme mouku, cukr, perníkové koření, sůl a citronovou kůru.

  4. Když se droždí zpění, přidáme do sypkých ingrediencí a promícháme.

  5. Přidáme vejce a mícháme, a pak přidáme změklé máslo a vpracujeme do těsta.

  6. Nakonec přidáme ovoce (přecezené, bez nálevu, v němž se louhovalo), a hněteme těsto až je hladké a pružné, alespoň 5 minut.

  7. Dáme těsto do naolejované mísy a necháme ho hodinu kynout na teplém místě.

  8. Když těsto zdvojnásobí objem, znovu ho proválíme, a pak rozdělíme na 12 - 16 kousků.

  9. Utvoříme bochánky, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozmíchaným vejcem s mlékem a na povrchu nařízneme křížek.

  10. Pak necháme opět odpočívat na teple, aby znova nakynuly - asi 1/2 až 1 hodinu.

  11. Pak si rozpálíme troubu na 205 stupňů Celsia, znova potřeme bochánky vejcem a mlékem, a dáme do trouby, kde pečeme asi 15 minut, až jsou krásně zhnědlé a uvnitř propečené (zkusíme špejlí).

  12. Po vychlazení uděláme na bocháncích křížek z polevy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!