Minimazance s perníkovým kořením a ovocem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 200 ml mléka
- 1/2 lžičky cukru
- 7 g aktivního sušeného droždí
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru
- 1/2 sáčku perníkového koření Vitana
- 1/2 lžičky soli
- citronová kůra podle chuti (asi z 1/2 až 1 citronu)
- 2 vejce
- 60 g másla
- sušené ovoce podle chuti (brusinky, meruňky, sultánky a mango)
- silný horký čaj
- rum nebo medovina na namočení ovoce
- Na potření:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- Na polevu:
- 1/2 hrnku práškového cukru
- 1 lžíce mléka
Postup Minimazance s perníkovým kořením a ovocem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si uvaříme klasický čaj, přidáme podle chuti rum či medovinu, a zalijeme sušené ovoce, aby se nasáklo. Necháme ho louhovat v této alkoholové lázni po celou dobu, než ho dáme do těsta. Před přidáním do těsta ovoce zcedíme a grog, ve kterém s louhovalo, můžeme vypít.
Připravíme si droždí - mléko ohřejeme asi na 37 stupňů, přidáme droždí a cukr, zamícháme a necháme stát asi 10 minut, než droždi začne pěnit.
Mezi tím si ve velké míse smícháme mouku, cukr, perníkové koření, sůl a citronovou kůru.
Když se droždí zpění, přidáme do sypkých ingrediencí a promícháme.
Přidáme vejce a mícháme, a pak přidáme změklé máslo a vpracujeme do těsta.
Nakonec přidáme ovoce (přecezené, bez nálevu, v němž se louhovalo), a hněteme těsto až je hladké a pružné, alespoň 5 minut.
Dáme těsto do naolejované mísy a necháme ho hodinu kynout na teplém místě.
Když těsto zdvojnásobí objem, znovu ho proválíme, a pak rozdělíme na 12 - 16 kousků.
Utvoříme bochánky, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozmíchaným vejcem s mlékem a na povrchu nařízneme křížek.
Pak necháme opět odpočívat na teple, aby znova nakynuly - asi 1/2 až 1 hodinu.
Pak si rozpálíme troubu na 205 stupňů Celsia, znova potřeme bochánky vejcem a mlékem, a dáme do trouby, kde pečeme asi 15 minut, až jsou krásně zhnědlé a uvnitř propečené (zkusíme špejlí).
Po vychlazení uděláme na bocháncích křížek z polevy.