Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

500 g hrubé mouky (já použila 250 g hrubé mouky,150 g kukuřičné polohrubé, 50 g lupinové hladké a 50 g jáhelné hladké)
1 lžíce másla
250 g tvarohu
2 vejce
60 ml mléka
cca 400 g meruněk
2 lžičky třtinového cukru
špetka soli
K servírování:
tvaroh na strouhání
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience (kromě meruněk). Doporučuji mléko přilévat postupně, může se stát, že budete potřebovat méně i více, záleží na mouce, tvarohu a velikosti vajec.

  2. Rukama vypracujte mírně lepkavé těsto, se kterým se dobře pracuje, rozřízněte ho na dvě poloviny a vyválejte dva dlouhé válečky. Ty si nakrájejte na přiměřeně tlusté plátky, aby se do nich vešla meruňka. Meruňku zabalte do těsta a v ruce formujeme kuličky. Mírně přimáčkněte v dlaních, aby jsme vymačkal přebytečný vzduch u meruňky, ten by dělal neplechu při vaření, knedlík by prasknul. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

  3. Zhruba v půlce výroby knedlíků si dejte vařit vodu do velkého hrnce. Vody přiměřeně, aby jí bylo tak deset centimetrů nad knedlíky.

  4. Když jsou knedlíky hotové, dejte je vařit do vroucí vody. Chvíli nechte prohřát vodu, aby se dostala zase do varu a pak ztlumte, aby voda jenom mírně probublávala. Knedlíky občas jemně zdvihněte vařečkou nebo děrovanou lžící ode dna, aby se nám nepřivařily ke dnu. Vaříme zhruba 10 minut.

  5. Servírujte s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem, tvarohem a mletou skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!