Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!

Recepty, Moučníky

Suroviny

50 g másla
150 g krupicového cukru
1 lžička sody
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
1 vejce
450 g hladké mouky
krém:
375 g másla
250 ml vody
1 vanilkový pudink
150 g moučkového cukru
rybízová marmeláda
poleva:
100 g čokolády na vaření
30 g ztuženého tuku

Postup přípravy receptu

  1. Moučník s originálním názvem Zázrak zaujme snad každého. A zajímavá je také technologie přípravy výchozího těsta, jehož podstatu tvoří hladká mouka vypracovaná v hnětači s téměř vroucím rozvarem z másla, cukru, sody, medu, mléka a vajec. Tekutinu je přitom třeba nechat za stálého míchání provařit, dokud nezačne u dna karamelizovat. Jako kterékoli jiné medové těsto má i toto své klady a zápory. Především platí, že je třeba je co možná nejrychleji po vyhnětení rozválet do podoby plátů. Jinak ztuhne a další práce s ním bude obtížná, ba téměř nemožná. A po upečení získáte pláty, jež jsou obdobně jako medové perníčky tvrdé a vyžadují odležení v chladu, kde zvlhnou a zvláční. Toto odležení ještě urychlí náplň v podobě pikantního ovocného džemu a krému. Autorka pracuje s máslovým nastaveným pudinkem, když ale přídavek pudinku vynecháte, budou výsledné řezy ještě trvanlivější.

  2. V kastrůlku svařte za stálého míchání máslo s cukrem, sodou, medem, mlékem a celým vejcem.

  3. Směs provařte, mírně zkaramelizuje, vroucí nalijte na mouku a vše zpracujte v robotu do podoby těsta. Je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka a opět vše propracujte.

  4. Z těsta vypracujte 3 stejně velké pláty, jež upečete na plechu s papírem v troubě vyhřáté na 150 st. dozlatova.

  5. Než zchladnou, připravte krém: Pudinkový prášek smíchejte s cukrem, přilijte vodu a za stálého míchání pudink svařte a provařte.

  6. Zchladlý pod folií zašlehejte do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla.

  7. Jeden plát potřete džemem, krémem a náplně přiklopte druhým plátem.

  8. Postup opakujte i v případě třetího plátu;docela nahoře bude krém.

  9. V chladu ztuhlý moučník polijte čoko polevou, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda vymíchaná se ztuženým tukem. Opět vše uložte v chladu, aby se buchta rozležela a zvláčněla. Teprve potom ji rozdělte na řezy.

  10. Náš tip: Rychle vyhnětené medové těsto co možná nejdříve zpracujte do podoby 3 plátů. Jakmile zchladne, začne tuhnout a špatně se pak rozvaluje. Bochánky proto ukládejte v teple přiklopené kastrolem, případně je rozvalujte na plechu s papírem nahřátým v teplé troubě. Autorkou receptu je Soňa Frydrychová.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!