Medovníkový dort
Recepty, DortySuroviny
- Ingredience na těsto:
- 45 dkg hladké mouky
- 18 dkg moučkového cukru
- 18 dkg másla
- 1 vejce
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce medu (vrchovaté)
- 4 lžíce smetany
- 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
- Ingredience na krém:
- 1 kondenzované mléko (zkaramelizované)
- 7 dkg vlašských ořechů (mletých)
- 20 dkg másla
Postup Medovníkový dort
Postup přípravy receptu
-
Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý.
Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém.
Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinku.
Z těsta si uděláme pět kousků, které máme přikryté aby neoschly.
Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.
Zbytky těsta si dáváme stranou a pak z nich uděláme placku a její díl použijeme na ozdobu.
Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 4 min.
Upečené kolo si necháme vychladnout na papíře dokud nezchladne a bude se dobře přenášet. Takto upečeme všechny kola.
Připravíme si krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 75 minut v papiňáku. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! plechovka by vystříkla;7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla.
Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.