Medovníkový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Ingredience na těsto:
45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
3 lžíce medu (vrchovaté)
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
Ingredience na krém:
1 kondenzované mléko (zkaramelizované)
7 dkg vlašských ořechů (mletých)
20 dkg másla

Postup přípravy receptu

  1. Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý.

  2. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém.

  3. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinku.

  4. Z těsta si uděláme pět kousků, které máme přikryté aby neoschly.

  5. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.

  6. Zbytky těsta si dáváme stranou a pak z nich uděláme placku a její díl použijeme na ozdobu.

  7. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 4 min.

  8. Upečené kolo si necháme vychladnout na papíře dokud nezchladne a bude se dobře přenášet. Takto upečeme všechny kola.

  9. Připravíme si krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 75 minut v papiňáku. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! plechovka by vystříkla;7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla.

  10. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!