Medovník z Moravy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 4 velké lžíce medu
- 250 g tuku Hera
- 300 g másla
- 1 Salko
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- 300 g cukru
Postup Medovník z Moravy
Postup přípravy receptu
-
Nad párou vymícháme těsto z Hery a cukru- necháme rozpustit, pak přidáme mouku se sodou, vejce a tři lžíce medu a vše prošleháme v hustší lité těsto.
Na plech pečící papír, jinak plát nesundáte! Na něj půlku těsta a rovnoměrně rozprostřeme po plechu. Na druhý plech zbytek těsta.
Dáme péct na 180°C cca deset až patnáct minut. Podle toho, jak kdo má velkou troubu, já mám takovou velkou hlubokou vestavnou tak nevím, kdo má malou troubu tak radši dejte na tři plechy.
Krém uděláme ze Salka, másla a zbylé lžíce medu, vše v pokojové teplotě, aby se krásně spojil a našlehal. Ručním šlehačem je to nejrychlejší.
Pláty ještě horké sundáme z plechu a stáhneme z papíru, postupně bude díky medu tvrdnout a křupat.
Okrájíme cca po 1 cm okraje a ty zbytky rozemeleme na strouhanku, kterou pak dort posypeme.
Z jednoho plátu si udělám tři pláty stejně velké. Máme tedy 6 ks.
Postupně dáme plát, namažeme krémem a zas plát a krém a pak krém kolem dokola celého dortu a posypeme posypkou z umletých okrajů. A máme hotovo.
Dáme do mrazáku na cca 6 hodin. Pak vyndáme a necháme při pokojové teplotě rozmrznout.