MEDOVNÍK - TROCHU JINAK:-)

Recepty, Dorty

Suroviny

TĚSTO:
10 dkg másla
2 polévkové lžíce medu
20 dkg krystalového cukru
1 kávová lžička octu
1 rovná polévková lžíce jedlé sody
2 vejce
5 lžic mléka
45 dkg hladké mouky
KRÉM:
uvařené zahuštěné kondenzované mléko Salko
1 máslo
POSYPKA NA DORT:
strouhané upečené zbytky těsta
instantní káva
sekané ořechy nebo mleté ořechy
trochu perníkového koření

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolku dáme cukr, vajíčka, med, ocet, jedlou sodu, mléko a máslo. Vajíčka dobře rozmícháme, aby se nám na plotně nesrazila v kousky a dáme na plotnu vařit. Hmota se musí vařit tak dlouho, až je pěkně karamelově hnědá. Na povrchu se utvoří bohatá pěna, ale musíme pořád míchat, aby se nám směs nepřipálila.

  2. Až je směs dostatečně hnědá, odděláme ji z plotny a do horkého nasypeme po menších částech mouku. Dáme hmotu na vál a zpracováváme v hladké nelepivé těsto. Těsto pálí, ale můžeme ho nechat chvíli trochu vychladnout. Těsto má vypadat jako plastelína a dobře se válí. Těsto rozdělíme na 4 díly a z nich rozválíme požadovaný tvar.

  3. Rozválené těsto dáme na pečicí papír a dáme po částech do trouby. Pečeme pomalu asi na 180°C, protože těsto je dost rychle upečené. Pokud nám zůstane kousek těsta tak ho dáme taky upéct a pak použijeme na strouhání na obalení dortu.

  4. Upečené pláty potřeme lehce uvařenou instantní kávou. Umícháme krém ze salka a másla, dokud není úplně hladký. Pak postupně spojujeme pláty krémem.

  5. Nakonec vrch dortu i boky potřeme krémem a obalíme je ve směsi: postrouhané upečené zbytky těsta, trochu sypané instantní kávy, 3dkg mletých ořechů, perníkové koření.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!