Medovník jako z cukrárny
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 vejce
- 2 KL jedlé sody
- 7-8 PL medu
- 1 PL kakaa
- 4 PL smetany
- 2 PL rumu
- Krém I:
- 1 salko
- 1 kostka másla
- Krém II:
- 200 g zakysané smetany
- 3/4 téhož kelímku moučkového cukru
- mleté ořechy nebo nasekané ořechy na ozdobu
Postup Medovník jako z cukrárny
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázní - nad párou - v misce rozpustíme máslo, přidáme cukr, med, vejce a smetanu.
Stále mícháme, než začne směs trochu houstnout - cca 5 minut.
Vlijeme do misky, ve které jsme smíchali mouku se sodou.
Vypracujem těsto, které rozdělíme na 5 stejných částí, které jednotlivě zabalíme do folie. Necháme asi 5 minut odpočinout.
Na pečícím papíru obkreslíme dortovou formu - velikost budoucího medovníku.
Poté postupně z jednotlivých částí těsta vyvalujeme kola o tomto průměru.
Pečeme je ve vyhřáté troubě na cca 180°cca 4-5 minut. Upečená kola necháme vychladnout. Teprve potom je přemístíme, ale opatrně, jsou křehká.
Vychladlé pláty seřízneme podle dortové formy, okraje dáme stranou.
Poté jednotlivé pláty mažeme na střídačku krémy - struktura bude vypadat následovně: plát - krém - plát - krém - plát - krém - plát - krém - plát. Krémem I potřeme i boky a vršek dortu. Poté boky a vršek posypeme rozdrobenými odřezky a oříšky.
Dáme vychladit do lednice a uležet alespoň do druhého dne.