Medovník jako z cukrárny

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g másla
1 vejce
2 KL jedlé sody
7-8 PL medu
1 PL kakaa
4 PL smetany
2 PL rumu
Krém I:
1 salko
1 kostka másla
Krém II:
200 g zakysané smetany
3/4 téhož kelímku moučkového cukru
mleté ořechy nebo nasekané ořechy na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodní lázní - nad párou - v misce rozpustíme máslo, přidáme cukr, med, vejce a smetanu.

  2. Stále mícháme, než začne směs trochu houstnout - cca 5 minut.

  3. Vlijeme do misky, ve které jsme smíchali mouku se sodou.

  4. Vypracujem těsto, které rozdělíme na 5 stejných částí, které jednotlivě zabalíme do folie. Necháme asi 5 minut odpočinout.

  5. Na pečícím papíru obkreslíme dortovou formu - velikost budoucího medovníku.

  6. Poté postupně z jednotlivých částí těsta vyvalujeme kola o tomto průměru.

  7. Pečeme je ve vyhřáté troubě na cca 180°cca 4-5 minut. Upečená kola necháme vychladnout. Teprve potom je přemístíme, ale opatrně, jsou křehká.

  8. Vychladlé pláty seřízneme podle dortové formy, okraje dáme stranou.

  9. Poté jednotlivé pláty mažeme na střídačku krémy - struktura bude vypadat následovně: plát - krém - plát - krém - plát - krém - plát - krém - plát. Krémem I potřeme i boky a vršek dortu. Poté boky a vršek posypeme rozdrobenými odřezky a oříšky.

  10. Dáme vychladit do lednice a uležet alespoň do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!