Medová roláda Karamelka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 bílky
- 3 žloutky
- 2 žíce medu
- 100 g cukr moučka
- 120 g polohrubé mouky
- /2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
- Karamelová šlehačka:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 cukr krystal
- Na ozdobu:
- 5x karamelové bonbony
Postup Medová roláda Karamelka
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy na sníh, pak přidáme cukr a znovu vyšleháme. Pak do tuhého sněhu postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém, přilejeme med a nakonec přidáme prosátou mouku se sodou.
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 8-10 min do mírného zrůžovění, až těsto na dotyk nelepí.
Pak placku vyklopíme na pocukrovaný jiný papír, stáhneme pečící papír na kterém se roláda pekla, přiložíme mokrou vyždímanou utěrku a roládu do ní zamotáme. Já motám z té širší strany (chceme-li mít raději větší množství menších zákusků).
Za chvilku roládu rozmotáme, utěrku vyjmeme, roládu znovu smotáme a necháme vystydnout. Já se přiznám, že většinou na plechu roládu zamotám i s pečícím papírem nebo se silikonovou podložkou a nechám vystydnout, ale to chce trochu cviku.
Studenou roládu plníme karamelovou šlehačkou, necháme si tak 2-3 lžíce na potření povrchu.
Zamotanou roládu pak potřeme zbylou šlehačkou a posypeme strouhanými karamelkami.
Karamelová šlehačka: cukr necháme v kastrolku se silnějším dnem na středním teplotě rozpustit, pak stáhneme z ohně, opatrně přilejeme šlehačku (pozor, příliš horké může prskat nebo vzkypět). Karamel na okamžik ztuhne a zesklovatí, ale dalším varem se postupně rozpustí. Většinou na dně ještě zůstanou kousky, což nevadí, ve studenu se rozpustí.
Převařenou šlehačku dáme vychladit - nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka.
Pak šlehačku vyšleháme, můžeme - jsme-li zvyklí - přidat Ztužovač šlehačky nebo Želatinový ztužovač šlehačky, ale není to potřeba.
Pokud se bojíme přípravy karamelu, můžeme si vše zjednodušit tím, že si ušleháme normální šlehačku a do tuhé pak nastrouháme mléčné karamely. Je to dobré, ale není to až tak výrazné.