Medová roláda Karamelka

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 bílky
3 žloutky
2 žíce medu
100 g cukr moučka
120 g polohrubé mouky
/2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
Karamelová šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
2 cukr krystal
Na ozdobu:
5x karamelové bonbony

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy na sníh, pak přidáme cukr a znovu vyšleháme. Pak do tuhého sněhu postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém, přilejeme med a nakonec přidáme prosátou mouku se sodou.

  2. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 8-10 min do mírného zrůžovění, až těsto na dotyk nelepí.

  3. Pak placku vyklopíme na pocukrovaný jiný papír, stáhneme pečící papír na kterém se roláda pekla, přiložíme mokrou vyždímanou utěrku a roládu do ní zamotáme. Já motám z té širší strany (chceme-li mít raději větší množství menších zákusků).

  4. Za chvilku roládu rozmotáme, utěrku vyjmeme, roládu znovu smotáme a necháme vystydnout. Já se přiznám, že většinou na plechu roládu zamotám i s pečícím papírem nebo se silikonovou podložkou a nechám vystydnout, ale to chce trochu cviku.

  5. Studenou roládu plníme karamelovou šlehačkou, necháme si tak 2-3 lžíce na potření povrchu.

  6. Zamotanou roládu pak potřeme zbylou šlehačkou a posypeme strouhanými karamelkami.

  7. Karamelová šlehačka: cukr necháme v kastrolku se silnějším dnem na středním teplotě rozpustit, pak stáhneme z ohně, opatrně přilejeme šlehačku (pozor, příliš horké může prskat nebo vzkypět). Karamel na okamžik ztuhne a zesklovatí, ale dalším varem se postupně rozpustí. Většinou na dně ještě zůstanou kousky, což nevadí, ve studenu se rozpustí.

  8. Převařenou šlehačku dáme vychladit - nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka.

  9. Pak šlehačku vyšleháme, můžeme - jsme-li zvyklí - přidat Ztužovač šlehačky nebo Želatinový ztužovač šlehačky, ale není to potřeba.

  10. Pokud se bojíme přípravy karamelu, můžeme si vše zjednodušit tím, že si ušleháme normální šlehačku a do tuhé pak nastrouháme mléčné karamely. Je to dobré, ale není to až tak výrazné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!