Mátový sirup (i pro diabetiky)
Recepty, NápojeSuroviny
- 70 g máty (na 1 l vody)
- 750 g cukru krystal (nebo 250 g ovocného cukru fruktoza pro diabetiky)
- 20 g kyseliny citronové (množství upravíme dle vlastní chuti)
Postup Mátový sirup (i pro diabetiky)
Postup přípravy receptu
-
Mátu i s květy vložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou, ale ne vroucí vodou (zničily by se látky v mátě), spíš teplou, vlažnou, ale zas ne úplně studenou, lépe se to vylouhuje, ve které jsme rozmíchali cukr s kyselinou citronovou a při občasném zamíchání necháme 2 dny vylouhovat (není třeba v lednici ale také ne na přímém slunci).
Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85°C asi 15 min - pak ještě můžeme přidat před sterilací lžičku konzervační ho prostředku dr. Oetkera - ale není nezbytně nutný. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).
Sirup pak můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží a jinak je skvělým lékem při nachlazení, kašli, bronchitidě.