Mátový sirup (i pro diabetiky)

Recepty, Nápoje

Suroviny

70 g máty (na 1 l vody)
750 g cukru krystal (nebo 250 g ovocného cukru fruktoza pro diabetiky)
20 g kyseliny citronové (množství upravíme dle vlastní chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Mátu i s květy vložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou, ale ne vroucí vodou (zničily by se látky v mátě), spíš teplou, vlažnou, ale zas ne úplně studenou, lépe se to vylouhuje, ve které jsme rozmíchali cukr s kyselinou citronovou a při občasném zamíchání necháme 2 dny vylouhovat (není třeba v lednici ale také ne na přímém slunci).

  2. Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85°C asi 15 min - pak ještě můžeme přidat před sterilací lžičku konzervační ho prostředku dr. Oetkera - ale není nezbytně nutný. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).

  3. Sirup pak můžeme použít do minerálky, vody i do čaje. V létě s ledem nádherně osvěží a jinak je skvělým lékem při nachlazení, kašli, bronchitidě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!