Mátové pokušení Čokoládové košíčky s mátovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

140 g čerstvé máty
250 g bílé čokolády
100 g tmavé čokolády s alespoň 70% kakaa
20 g másla
100 ml smetany ke šlehání (nejlépe s obsahem tuku 40%)
bílek
krupicový cukr
několik malých lístků máty na dozdobení
+ čistý tenký štětec
+ papírové košíčky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravte krém, který musí dlouho chladnout: Menší kastrůlek postavte na velmi mírný plamen a vlijte do něj 100 ml smetany společně s mátou. Po chvilce máta zvadne, takže se celá ponoří do smetany, a takto ji nechte alespoň 5 minut vařit, aby se do smetany uvolnilo mátové aroma.

  2. Mezitím si vytvořte vodní lázeň tak, že postavíte teplovzdornou misku nad hrnec s mírně vroucí vodou (pozor aby se její dno nedotýkalo hladiny) a nalámejte do ní 150 g bílé čokolády. Nechte ji rozpustit společně s 20 g másla.

  3. Přes jemný cedník do rozpuštěné čokolády přelijte teplou mátovou smetanu a vymíchejte v hladkou směs. Nechte ji vychladnout, přikryjte potravinovou fólií a uložte do ledničky alespoň na 4 hodiny (nejlépe však přes noc).

  4. Teď máte čas na přípravu košíčků. Ve vodní lázni si rozpusťte 100g bílé čokolády a pomocí štětečku důkladně vytřete papírový košíček (dno i stěny musí být pokryty souvislou vrstvičkou čokolády). Uložte ztuhnout – nejlépe do mrazničky.

  5. Zatímco košíčky chladnou, rozpusťte si ve vodní lázni i tmavou čokoládu a pořádně ji vymíchejte, aby zchladla (viz tipy a triky).

  6. Vlažnou tmavou čokoládou pak opět pomocí štětečku vytřete vychlazené košíčky a znovu uložte asi tak na 5 minut do mrazničky.

  7. Z každého kousku opatrně svlékněte papírový košíček (pozor, stěny čokoládových košíčků jsou poměrně křehké) a znovu je uložte do chladu (už stačí lednice).

  8. Řádně vychlazený mátový krém krátce prošlehejte a naplňte jím cukrářský sáček s hvězdicovou trubicí.

  9. Do každého košíčku pak ozdobně stříkněte trošku krému a opět uložte do chladu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!