Máslový croissant s čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
3 hrnky (375 g) hladké mouky (plus navíc pro posypání válu)
1 PL (9 g) instantního droždí
1/4 hrnku (50 g) cukru
1,25 KL (7 g) soli
1,25 hrnku (300 ml) studeného plnotučného mléka
2 PL (28 g) másla (nakrájené na kousky)
Máslová náplň:
1,5 hrnku (340 g) studeného másla (nakrájeného na 3 cm kousky)
2 PL (16 g) hladké mouky
Na dokončení:
225 g hořké čokolády (jemně nasekané)
1 rozšlehané vejce (na potření croissantů)

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, droždí, cukru, soli a mléka zaděláme těsto, postupně vmíchám i máslo.

  2. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v lednici vychladnout.

  3. Mezitím si připravíme máslovou náplň.

  4. Kousky másla dáme na vál a poprášíme moukou.

  5. Škrabkou máslo spojíme s moukou dohladka.

  6. Máslo vyválíme na čtverec 15x15 cm, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.

  7. Těsto rozválíme na čtverec 30x30 cm a na něj položíme na šikmo máslový čtverec.

  8. Máslo těstem překryjeme a vyválíme asi do čtverce 35x35 cm, až je máslo úplně rozválené.

  9. Těsto složíme na třikrát a potom srolujeme.

  10. Zabalíme do fólie a dáme do lednice asi na 2 hodiny vychladit.

  11. Po 2 hodinách znovu vyválíme, znovu složíme a znovu dáme do lednice na 2 hodiny.

  12. Těsto vyválíme na čtverec 50x50 cm, rozkrojíme na 4 malé čtverce.

  13. Každý z malých čtverců rozkrojíme na 3 malé obdélníky, celkem budeme mít 12 obdélníků.

  14. Do středu každého obdélníku dáme asi 1 PL nastrouhané čokolády a zabalíme.

  15. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, spojem dolů.

  16. Přikryjeme je utěrkou a necháme je kynout asi 45 - 60 minut.

  17. Předehřejeme troubu na 200°C a croissanty potřeme rozmíchaným vajíčkem.

  18. Pečeme asi 18 - 22 minut.

  19. Před podáváním je necháme asi 20 minut vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!