Mašličky s ovocnou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
42 g droždí
10 lžiček krupicového cukru
250 ml mléka
2 žloutky
100 g majonézy
100 g oleje
sůl
Náplň:
3 větší jablka
plátek citronu i s kůrou
krupicový cukr dle chuti
špetka skořice
hrst jemně strouhaných ořechů či mandlí (nebo piškotů) na zahuštění
vejce nebo žloutek s mlékem na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dejte prosátou mouku se špetkou soli a cukrem, do důlku nadrobte droždí a zalejte vlahým mlékem. Asi za 5 minut, až droždí vzejde, přidejte vše ostatní a zadělejte hladké těsto. Na teplém místě nechte vykynout asi půl hodiny na dvojnásobek.

  2. Mezitím si připravte náplň. Oloupaná jablka nakrájejte na kousky a nechte rozdusit s plátkem citronu (já přidávám i hřebíček) podlitá lžící vody. Ale nepřidávejte moc, jablka pustí šťávu a museli byste hodně zahušťovat. Když se rozvaří, přidejte cukr a skořici, nakonec zahustěte strouhanými ořechy, mandlemi či piškoty a nechte vychladnout,

  3. Vykynuté těsto (ideální je během kynutí ho jednou vařečkou lehce propracovat) si na vále rozdělíme na 40 ks (můžeme vykrajovat lžící), roztáhneme na placičku, naplníme ovocnou náplní a položíme spojem nahoru. Pak ho lehce prsty nebo pěstí (ideální je hladká strana dřevěné paličky na maso) roztlačíme na 1 cm do placičky a nařízneme nebo nastřihneme dle obr. č. 3. Pak dle dalších obr. přeložíme oba cípy a nakonec ovineme poslední rovný proužek až na spodek placičky, aby se neotevřel. Přeneseme na plech a trochu upravíme. Potřeme žloutkem promíchaným s trochou mléka a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 10-15 minut. Když nám dojde trpělivost s motáním mašliček, nastřihněte placičku dokola několika zářezy a upečte kytičky:) obr. 8. Tahle náplň je ideální v tom, že nevytéká.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!