Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

2 kg černého rybízu
1 kg třtinového cukru
1/2 kg medu
rum

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz odstopkujeme a propláchneme na sítě, necháme okapat. Pak v robotu (nebo klidně tyčovým mixerem v hlubší nádobě) mixujeme, přidáváme pomalu cukr, mixujeme, přidáváme med, mixujeme, mixujeme..... a nakonec zamixujeme asi tři lžíce rumu.

  2. Skleničky vypaříme horkou vodou, víčka v kastrůlku převaříme, osušíme a vytřeme ubrouskem, namočeným v rumu.

  3. Po naplnění okraje také otřeme rumovým ubrouskem, do každé skleničky dáme malou lžičku rumu a pevně zavřeme. Skladujeme v chladu.

  4. Černý rybíz má hodně pektinu, s cukrem rosoluje i syrový. Tahle zdravá marmeláda je dobrá na pečivo, na lívance, do jogurtu, do kaší, jen tak do pusy. Nebo můžete rozmíchat ve sklenici studené vody a máte rybízovou limonádu. Marmeláda by měla vydržet v chladu minimálně půl roku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!