Marlenková roláda s mascarpone krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce rumu
4 lžíce hladké mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
4 lžíce mletých ořechů
Krém:
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlěhání
2 lžíce medu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku
Na dokončení:
asi 4 lžíce rumu
asi 4 lžíce nahrubo mletých ořechů
30 g perníku na strouhání

Postup přípravy receptu

  1. Do misky vyklepneme žloutky, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rum, mouku promíchanou se sodou a špetkou soli, všechno spolu prošleháme metličkou, přimícháme mleté ořechy a nakonec tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Plech vyložíme pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme těsto a vložíme do trouby předem vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 15 minut.

  2. Utěrku lehce posypeme moučkovým cukrem, upečený plát na ni překlopíme, papír opatrně stáhneme a roládu i s utěrkou zavineme. Necháme úplně vychladnout.

  3. Připravíme krém: Mascarpone vyklopíme do misky, přilijeme smetanu, přidáme i ostatní ingredience a šlehačem vyšleháme dotuha.

  4. Vychladlý plát těsta opatrně vybalíme z utěrky a pokapeme rumem. Asi 3 lžíce krému si odložíme a zbytek krému rozetřeme na plát. Pak opatrně roládu s krémem zavineme. Povrch rolády také pokapeme rumem a potřeme rovnoměrně zbytkem krému. Kousek perníku nastrouháme a promícháme s nahrubo mletými ořechy. Touto směsí roládu posypeme. Odložíme do chladu a nejméně hodinu necháme ztuhnout. Roláda je lepší až druhý den, kdy se všechny chutě propojí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!